VEDLIKEHOLD

Alle sykler trenger regelmessig vedlikehold. Vi anbefaler å utføre nødvendig vedlikehold etter behov og ikke etter fast intervall. Sykler du mye, anbefaler vi også at du vedlikeholder ofte.

 

Vi skal nå gå gjennom generelle tips og råd. Fullstendig informasjon om spesifikke emner fås på forespørsel eller ved å lese bruksanvisningen.   

 

GIR

Giret trenger regelmessig justering for å fungere optimalt. Det er helt normalt. Gir som ikke fungerer optimalt gjenkjennes ved at det ikke skifter eller bruker lang tid på å skifte. På en helt ny sykkel kan behovet for justering inntreffe etter kort tid, siden det tar litt tid før giret «setter» seg når sykkelen tas i bruk for første gang.

 

Det finnes mange instruksjonsvideoer på YouTube om hvordan de ulike girsystemene justeres. Du kan også besøke Sykkelpikene sin egen YouTube kanal. For en aktiv syklist kan det være vell verdt tiden det tar for å lære seg å gjøre det selv. Det er faktisk ganske enkelt. Og ikke minst gir mestring en egen form for frihetsfølelse.

 

BREMS

Bremseklosser må byttes etter hvert som de slites ned. Har du sykkel med bremsewire må den strammes etter hvert som klossene slites ned. Felles for alle bremseklosser er at de er veldig enkelt å bytte selv. Det finnes mange instruksjonsvideoer på YouTube.

 

Det finnes ulike kvaliteter på bremseklosser. Hvis du erfarer at klossene slites ned fort, anbefaler vi å kjøpe bremseklosser med bedre belegg. Dette er spesielt aktuelt for elsykler, siden de av og til brukes mer og oppnår generelt høyere hastighet enn vanlige sykler.

 

DRIVVERK

Drivverk må oljes etter behov. Om sommeren anbefaler vi å bruke olje for tørre forhold og om vinteren olje for våte forhold. Dersom du bor i et område med mye vekslende vær, finnes det oljer for «alle» forhold.

 

Dersom sykkelen har skivebrems, må du være spesielt oppmerksom på å ikke treffe bremseskiven med olje under påføring. Det vil eventuelt medføre redusert bremsekapasitet og at bremsene «skriker». For å unngå dette, anbefaler vi å bruke små oljeflasker som drypper - ikke sprayflasker.

 

Kjede, tannhjul og kassett utsettes for normal slitasje og vil over tid slites ned. I praksis betyr det at kjede strekker seg så mye at det ikke treffer riktig på tennene på tannhjulene. I tillegg slites tennene på tannhjulene ned, slik at kjede ikke får godt nok grep. Hvis en av delene slites ned uten å bli byttet tidsnok, påfører det unødvendig slitasje på resten av drivverket. Slitasjen kan måles av et sykkelverksted, som eventuelt anbefaler å bytte noen av komponentene.

 

For sykler med interne gir (Nexus), anbefaler vi at girsystemet oljes minst en gang i året. Helst før vinteren hvis du planlegger å sykle gjennom vinteren eller før sykkelen tas i bruk om våren, dersom den har stått stille lenge.

 

DEKK

Lufttrykket bør kontrolleres regelmessig for å bevare en komfortabel og effektiv sykkelopplevelse. Helst hver tredje uke. Anbefalt lufttrykk finner du på kanten av dekket og er angitt i BAR eller PSI.

 

Dekkene slites ned over tid. Vær oppmerksom på dette og bytt før det er for sent. Utslitte dekk gir blant annet dårligere bremsekapasitet og underlaget blir glattere. Hvis dekket blir helt utslitt, vil du til slutt punktere.

 

Hvis du har punktert, kan slangen lappes eller byttes. Hvis du punkterer raskt etter førte gang, kan det hende at en liten gjenstand sitter fast i selve dekket og forårsaker gjentatte punkteringer. I så fall må dekket byttes.

 

VASK

En fin sykkel er alltid hyggelig. Ikke minst er det viktig for å bevare den lengst mulig. Smuss og belegg vaskes bort med vann, avfettingsmiddel og mild såpe. Det finnes spesielle såper som egner seg spesielt til sykkel.

 

Salt må spyles av så fort som mulig. Avhengig av hvor du bor i landet kan luften bringe mye havsalt. Om vinteren kan veiene være fulle av veisalt. I slike områder bør sykkelen oppbevares innendørs, vaskes, oljes og smøres for å unngå korrosjon. Sykler er som standard laget for å tåle regnvann - ikke saltvann.

 

Sykler må skylles og ikke spyles med hard stråle. Etter vask er det viktig at sykkelen for lov til å tørke og ikke oppbevares ute i minusgrader.

For sykler med skivebremser bør du rengjøre skiven med et rengjøringsmiddel som fordamper etter påføring. Det finnes egne rengjøringsmidler for nettopp dette.

 

Kjede bør rengjøres grundig etter behov, men minst to gang i året. For deretter å olje det på nytt. Vi anbefaler produkter som Muc-Off Chain Doc til rengjøring av kjede.

 

For elsykler må du sette deg inn i bruksanvisningens anbefaling og advarsler for rengjøring.

 

ETTERSTRAMMING

Delene på en sykkel må etterstrammes. Det gjelder alle sykler - uansett merke. Typiske deler som bør sjekkes med jevnlige mellomrom er skjermer, pedaler, hjul, styre, bagasjebrett, lys og støtte.

 

VINTERSYKLING

Sykler bør klargjøres før vinteren.

 

For elsykler anbefaler vi at batteriet tas med inn for hver gang sykkelen parkeres. Og at batteriet lades innendørs i romtemperatur. Vi anbefaler også trekk som beskytter batteriet mot kulde.

 

Ved vintersykling er det spesielt viktig at syklisten passer ekstra godt på å skylle av veisalt hyppig.

 

OPPBEVARING

Sykler bør parkeres under tak. Sykler tåler å stå ute i regn, men det er ikke anbefalt å la de stå under åpen himmel i all slags vær over lengre tid. Det bør tilrettelegges slik at sykkelen står tørt mesteparten av tiden.

 

For elsykler som oppbevares over lengre tid uten å bli brukt, bør du lese bruksanvisningens anbefaling for lagring og oppbevaring.

 

TILSTANDSKONTROLL

For å sikre at sykkelen er trygg å bruke bør du utføre tilstandskontroll med jevne mellomrom. Hvis sykkelen brukes flittig kan en typisk tilstandskontroll deles inn i ukentlig, månedlig, halvårlig og årlig kontroll. Sjekkpunktene kan variere i hvert tilfelle, men kan for eksempel være:

 

  • Ukentlig kontroll: dekktrykk og rengjøring av salt hvis aktuelt.
  • Månedlig kontroll: bremseklosser, stramme løse deler og smøre drivverk.
  • Halvårlig kontroll: slitasje på drivverk, girjustering, slitasje på dekk, oppheng av elektriske ledninger, rengjøring av kjede/drivverk og vår/vinterklargjøring.
  • Årlig kontroll: Levere sykkel til verksted for service på gir/nav/krank og tilstandskontroll.

Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.