HVORDAN LÅSE SYKKEL

 

HVORDAN LÅSE
Det er viktig å låse sykkelen i bakgården, i boden, i parkeringskjelleren og på åpen gate. Tyver kan like godt foretrekker boder som åpen gate, siden sykler ofte står ulåst i boden. Sykkelen må låses fast i rekkverk eller lignende. Alt annet er helt meningsløst. Uansett hva du velger vil det være omtrent meningsløst å låse sykkelen så lenge den ikke låses fast til en stolpe eller lignende. Låsen bør som et minimum rekke rundt rammen og et fast ankringspunkt, slik som lyktestolpe, sykkelparkering eller rekkverk. Det er best om låsen rekker rundt både forhjul, ramme og ankringspunkt. Sykler med dyrt ekstrautstyr bør sikres på flere måter. Tyver stjeler gjerne et dyrt sete, fine kurver og til og med setetrekk. Utstyr som kan tas av bør tas av. Seter og andre deler som ikke er enkle å ta av bør låses fast med kabelforlengere eller egnet lås (se video under). Oppsummert: lås ramme og forhjul fast i struktur. Ta med deg utstyr. Og vurder å låse fast spesielt dyre deler med egen lås.  

 

BILLIG ELLER DYR LÅS
Det finnes mange ulike låser. Det er din oppgave å gjøre det så vanskelig eller tidkrevende som mulig for tyven. Det kan gjøres på to måter. Den ene måten er å bruke mange låser med lav sikkerhetsklasse. Den andre måten er å bruke én lås med høy sikkerhetsklasse. Det er helt klart best å kombinere begge ved å for eksempel bruke en simpel lås til å låse fast hjul og sete, og en solid lås til å låse fast rammen til en stolpe. Vi mener at enhver sykkel som skal låses fast bør ha minimum sikkerhetsnivå 10. Låser med sikkerhetsklasse 10 har en ca veiledende utsalgspris på 800 kr. Låser med lavere sikkerhetsklasse har en høyere risiko for å bli brutt opp med relativt enkle metoder. Låser med lav sikkerhetsklasse bør kun brukes på steder med lav risiko eller til kortvarig sikring i travle gater.

 

VELGE LÅS
De som har syklet en stund har gjerne en favoritt. Sykkellåser lages av mange produsenter, men få produsenter kan måle seg med ABUS. Vår oppmerksom på at sikkerhetsnivå ikke bare dreier som om hvor tykt metallet er. Det er i hovedsak 4 ulike låser:
1. Spirallås. Ofte laget av wire og er som regel billige låser med veldig lav sikkerhet. Fordel: lav vekt, billig og enkel i bruk. Ulempe: som regel veldig lav sikkerhet.
2. Bøylelås. Fordel: leveres ofte med festebrakett som gjør at låsen festes til rammen når den ikke er i bruk. Solid og ofte veldig sikker (kommer an på produsent). Ulempe: låsen er ikke fleksibel på samme måte som en kjettinglås, noe som kan gi deg utfordringer dersom du ønsker å låse fast til en stolpe som ikke står rett ved siden av sykkelen.
3. Foldelås. Fordel: leveres ofte med festebrakett som gjør an låsen festes til rammen når den ikke er i bruk. Finnes i flere lenger og ulike sikkerhetsklasser helt opp til øverste sikkerhetsklasse. Fleksibel, men samtidig solid, noe som gjør den svært enkel og håndterlig i bruk. Ulempe: så vidt vi kan se er det ingen ulempe annet enn at en foldelås ikke er like fleksibel som en klassisk kjettinglås.
4. Kjettinglås. Fordel: veldig fleksibel i måten den kan tres mellom ramme, hjul og stolpe. Finnes i flere lengder og ulike sikkerhetsklasser helt opp til øverste sikkerhetsklasse. Ulempe: hvor skal låsen være når den ikke er i bruk? Kjettinglåser har ikke festebrakett på samme måte som bøyle- og foldelåser. Solide kjettinglåser veier mye og kan av den årsak være uhåndterlige når de ikke er i bruk.


Når du velger lås bør du tenker over hvor høy risiko det er i ditt område og hvor mye sykkelen er verd for deg. Sykkel er en gruppe med generell høy risiko for tyveri. Dette gjelder elsykler på samme måte som vanlige sykler.

 

SIKKERHETSNIVÅ

Sykkelpikene liker å selge sykkellåser fra ABUS. Låsene produseres i Tyskland og er generelt ansett som låser med kvalitet i alle situasjoner. Låsene kommer i alle prisklasser. En sykkellås som rent faktisk fungerer begynner på ca 800 kr. Billigere låser bør kun brukes i områder med lav risiko. ABUS sine sykkellåser rangeres fra 1 - 15. Det finnes også låser med høyere grad, men da er det motorsykkellås. Inndeling av sikkerhetsnivå har ikke betydning for hvilken type lås det er. Det finnes både kjettinglås, foldelås og bøylelås med høy av låv klassifisering.

 

Nivå 1 - 4

Låser med et sikkerhetsnivå mellom 1 - 4 gir grunnleggende beskyttelse og passer best for områder med lav risiko. Disse låsene er ofte beregnet som en sekundær låsemulighet til bruk på barnesykler, barnevogner eller som en ekstra lås til hjelm eller sadel.

 

Nivå 5- 9

Låser med et sikkerhetsnivå mellom 5 - 9 er mest hensiktsmessig i områder med middels til lav risiko. Låsene blir også anbefalt som et sekundært alternativ i områder med høy risiko når de brukes sammen med en lås av høyere sikkerhetsklasse.

 

Nivå 10- 15

Sykkellåser med sikkerhetsnivå på mellom 10 - 15 er beregnet for bruk i områder med høy risiko eller på dyre sykler. Nivå 15 er det høyeste nivået for sykkellås. Sykler som parkeres i områder med enhver risiko bør minimum låses med nivå 10 som primær låsemulighet.

 

Nivå 20

Motorsykkellås nivå 20 er det høyeste sikkerhetsnivået som er tilgjengelig fra ABUS. Disse låsene anbefales for dyre elsykler eller motorsykler.

 

 

 


Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.