Derfor velger studenten sykkel som fremkomstmiddel


For Eirik Bårdsgård Minsås (22) har sykkelen blitt det foretrukne fremkomstmiddelet i Trondheim.

- Å sykle er relativt billig i forhold til andre alternativer, både ved innkjøp og videre vedlikehold og drift. I tillegg gir det gratis trening.

 

Det sier Eirik Bårdsgård Minsås fra Levanger. Han studerer maskiningeniør ved NTNU i Trondheim. For Eirik er sykkelen et viktig framkomstmiddel.


Derfor velger han sykkelen

Nå bor levangsbyggen i kollektiv sammen med andre studenter. Han har både mulighet til å gå eller ta buss til campus. Likevel velger 22-åringen som regel sykkelen.

 

- Tar man godt vare på sykkelen sin kan den vare i opptil flere tiår. Man blir mer effektiv i hverdagen og man kommer seg fort rundt. Det kreves lite lagringsplass og det er lett å finne parkering nesten uansett hvor man sykler. Ikke minst så er det miljøvennlig, både i et lokalt og globalt perspektiv. Det gir lite støy og forurensing, sier studenten.

 

Eirik sier han har syklet så lenge han kan huske, og at støttehjulene kom på i fireårsalderen

 

Mange fordeler

Sykkelen er viktig i hverdagen til Eirik. Samtidig er den også i ferd med å bli mer enn bare et framkomstmiddel.

 

- Jeg bruker i hovedsak sykkelen for å komme meg fra A til B, men også til trening og rekreasjon. Sykkelen er mitt foretrukne framkomstmiddel nesten uansett hvor jeg skal, om det er til skolen, trening, bymarka eller butikken. Jeg er generelt glad i friluftsliv og aktivitet. Jeg spiller også innebandy på fritida, sier han.

 

Et annet viktig aspekt i en students hverdag er tiden. Ofte skal man møte opp på flere ulike steder i løpet av én og samme dag. Da er det både lettvint og tidsbesparende å ha sykkelen tilgjengelig.

 

- Selv om jeg bor nærmest vegg i vegg med skolen sparer jeg mye tid på å sykle til og fra forelesninger. De ekstra minuttene man tjener om morgenen er gull verdt, forteller 22-åringen.

 

Bussene har som kjent bestemte ruter som de må følge. Eirik trekker fram at han med sykkel kan dra nærmest hvor som helst, og at han selv bestemmer hvilken retning han skal ta i neste sving.

 

- Jeg får sett og utforsket steder av byen som jeg kanskje ellers ikke ville endt opp på om jeg hadde gått eller tatt buss, forteller Eirik.

 

Et rimelig alternativ

Kostnadene er også vesentlig billigere dersom man bruker sykkel, og har man riktig utstyr trenger man heller ikke å begrense bruken til bare vår, høst og sommer.

 

- Ved å sykle sparer jeg store summer årlig på kollektivtransport. Både kostnadene og mangel på parkeringsmuligheter utelukker muligheten for å ha bil. Med piggdekk kan jeg også bruke sykkelen i vintersesongen, sier han.

 

I likhet med mange andre byer tar også Trondheim stadig tak for å legge bedre til rette for syklister. Dette er viktig for at flere mennesker skal kunne kjenne på den samme gleden som Eirik gjør i hverdagen.

 

- Etter min mening er det godt tilrettelagt med egne sykkelfelt og rikelig med muligheter for å sette fra seg sykkelen i sentrum. Også utenfor sentrum finnes mange flotte sykkelstier. Slik jeg har forstått det så planlegges det også en ny MTB-park i bymarka. Den gleder jeg meg til å prøve. Dersom man ikke har egen sykkel så er bysykkelordningen et fint tilbud som er tilgjengelig under barmarksesongen, sier studenten.

 

Unngår folkemengder

Akkurat nå er verden inne i en usikker tid på grunn av koronaviruset. Dette gir ifølge Eirik enda større grunner til å bruke framkomstmiddelet med pedaler og to hjul.

 

- Nå som man vil unngå overbefolka kollektivtransport så er sykkelen spesielt fin å ha for å komme seg rundt på nødvendige ærend. I tillegg kan terskelen for å komme seg ut for å lufte kropp og sjel bli mindre om man har en sykkel som står og venter, forteller 22-åringen.

 

Eirik sier at sykkelen vil fortsette å være viktig for han framover.

 

- Har man rett type sykkel er så har bymarka et stort nettverk av morsomme skogsveier og stier som kan slukes sammen med andre. Sykkelen kommer nok til å være mitt viktigste framkomstmiddel i byen så lenge jeg er student.